štvrtok 13. januára 2011

Daňový systém

Dane sú zákonom určené a opakujúce sa platby fyzických a právnických osôb, ktoré sú vynútiteľné, nenávratné a spravidla neúčelové.

Daňové zaťaženie na Slovenskom je spolu s neeurópskymi krajinami najnižšie z členských krajín OECD. Celková zložená daňová kvóta za rok 2008 predstavovala 29% k HDP. V roku 2004 u nás prebehla daňová reforma a bola zavedená rovná 19% sadzba dane. Mimo zavedenie rovnej 19% sadzby dane pre daň z príjmu fyzických osôb, daň z príjmu právnických osôb a DPH bola daňovou reformou zrušená daň z darovania, dedičská daň a daň z prevodu nehnuteľností.

Základná sadzba DPH je 19% (od tohto roku je prechodne zvýšená na 20%), znížená 10% sadzba a znížená 6% sadzba. Slovensko tak patrí medzi tú väčšinu členských krajín EÚ, kde sú zavedené tri sadzby DPH. Zamestnanec zo svojej hrubej mzdy odvádza 4% na zdravotnom poistení a 9,4% na sociálnom poistení. Zamestnávateľ za svojho zamestnanca odvádza 10% na zdravotnom poistení a 25,2% na sociálnom poistení. Daňová povinnosť sa vypočítava z hrubej mzdy zníženej o odvody na zdravotnom a sociálnom poistení.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára